Bryggeriet

Grünerløkka brygghus så dagens lys i 2013, og har rukket å bli et av de store håndtverksbryggeriene i Norge. Likevel er bryggeriet fremdeles å regne som et veldig lite håndtverksbryggeri i en større sammenheng, med sin 1000 liters bryggekjele og totalt åtte gjæringstanker.

Bryggeriet holder til ved Sofienbergparken midt på Grünerløkka og har adresse Københavngata 2. Dette er i bakgården ved restauranten Vespa & Humla, og her arrangeres også en rekke festivaler hele året.

Bak meskekjele og kokegryten  finner vi Kjetil Johnsen, Adrian W. Aarnæs Jostein Sæthre og Inga Greve.

kKjetil Johnsen er daglig leder og bryggerimester. Med en leken tilnærming til ølbrygging brygges det gjerne utradisjonelle øl, samtidig som enkelte av de mest solgte variantene er stilrene øl som brygges oftest. Det er Kjetil sine oppskrifter som brygges, og med en lang erfaring innen serveringsbransjen er det på bryggeriet han trives best.

Kjetils beste øltips:

 

 

aAdrian har jobbet i bryggeriet siden oppstart, og har en lang fartstid i ølbransjen. I tillegg til å brygge øl er Adrian den som har  mest teknisk innsikt. Når noe går skeis eller det skummer i kranene er det ofte Adrian som ordner opp.

Adrians beste øltips:

 

 

 

jJostein Sæthre er brygger og har ansvar for salg og markedsføring. Med bakgrunn som ølbokforfatter (Brygg mer øl), og lang erfaring og utdannelse innen markedsføring er det likevel øl og mat som er den store lidenskapen.

Jostein beste øltips: Prøv å tenke etter hva ulik øl faktisk smaker. Bruk alle ordene du kommer på som passer for å beskrive hva du smaker. Dette er fin trening og kan danne grunnlag for å finne frem til sine favoritter og for å lære å kombinere mat og øl.

 

iInga Greve jobber som brygger og som bartender på puben. Inga har utdannelse innen øl og brygging, og er i tillegg sertifisert ølservitør. Med erfaring som kursholder for ølakademiet har Inga solid erfaring og ulike tilnærminger til øl.

Ingas beste øltips:

«Støtt ditt lokale bryggeri» har vært et viktig slagord, da lokal tilhørighet og tilgjengelighet er noe det fokuseres på. Selv med et utvalg av øl tilgjengelig på vinmonopol i hele landet, så er det likevel viktig  være godt representert i vårt nærområde. Bryggeriet viser vi stolt frem for alle interesserte, og vi tilbyr selvsagt omvisninger, kurs og reservasjon av bryggeriet. For mange er vi kjent for våre årlige ølfestivaler, og Grünerløkka mikrobryggfestival har blitt en stor årlig begivenhet for mange ølinteresserte. Nå holder vi dørene til bryggeriet også åpne for publikum hver lørdag. Fra klokken 13.00 på lødager har man dermed mulighet for å kjøpe seg noe godt å spise og drikke, se bryggeriet og slå av en prat med oss som jobber her.

Det hele startet i 2010..

work in progress

Mye har skjedd siden oppstart, og her kan du se bilder fra da bryggeriet ble satt opp i 2013.

Det vil si Grünerløkka Bryggus pub åpnet i 2010, og det var først  i 2013 at Brygghuset endelig kunne åpne sitt helt egne bryggeri.

Med et bryggverk som opprinnelig ble brukt av Lervig aktiebryggeri, og lokaler like ved Sofienbergparken bare noen minutters gange fra puben, fikk Grünerløkka endelig sitt eget håndtverksbryggeri. Selve bryggverket er et 1000 liters bryggeri, og bryggmester Mike Murphy fra Lervig var også med på å sette opp bryggverket i lokalene på Grünerløkka. Det er totalt 8 gjæringstanker i bryggeriet, der fem av dem rommer 4000 liter, og de resterende tre rommer 2000 liter. Det er i tillegg en bright tank som benyttes når det brygges på de tre minste gjæringstankene.  Her kjøles og karboneres ølet før det tappes på flasker eller fat. For å fylle opp de største gjæringstankene brygges det to runder av samme ølet. Det brygges alltid doble batcher, slik at en bryggedag varer i ca 10 timer. Da er det nok øl til å fylle opp en liten tank.

All «masken», dvs kornrestene fra bryggingen, blir hentet av lokale bønder og ender opp som dyrefòr. Slik får vi utnyttet alle råvarene optimalt, og ingenting går til spille.