Bryggeriet

Grünerløkka brygghus så dagens lys i 2013, og har rukket å bli et av de store håndverksbryggeriene i Norge. Likevel er bryggeriet fremdeles å regne som et veldig lite håndverksbryggeri i en større sammenheng, med sin 1000 liters bryggekjele og totalt åtte gjæringstanker.

Bryggeriet holder til ved Sofienbergparken midt på Grünerløkka og har adresse Københavngata 2. Dette er i bakgården ved restauranten Vespa & Humla, og her arrangeres også en rekke festivaler hele året.

«Støtt ditt lokale bryggeri» har vært et viktig slagord, da lokal tilhørighet og tilgjengelighet er noe det fokuseres på. Selv med et utvalg av øl tilgjengelig på vinmonopol i hele landet, så er det likevel viktig  være godt representert i vårt nærområde. Bryggeriet viser vi stolt frem for alle interesserte, og vi tilbyr selvsagt omvisninger, kurs og reservasjon av bryggeriet. For mange er vi kjent for våre årlige ølfestivaler, og Grünerløkka mikrobryggfestival har blitt en stor årlig begivenhet for mange ølinteresserte. Ønsker du en omvisning på bryggeriet tar vi imot grupper på en rundtur her hos oss. Smaking er selvsagt inkludert, og en av oss på bryggeriet vil guide deg i ølets verden med engasjement og entusiasme. Dersom du ønsker å arrangere fest eller lignende i bryggeriet har vi god erfaring med dette. Vi har langbord og kan dekke opp med mat for 60 gjester, og anbefaler dette for grupper på min 15 personer.

work in progress
Mye har skjedd siden oppstart, og her kan du se bilder fra da bryggeriet ble satt opp i 2013.

Det hele startet i 2010…
Det vil si Grünerløkka Bryggus pub åpnet i 2010, men det var først  i 2013 at Brygghuset endelig kunne åpne sitt helt egne bryggeri.

Med et bryggverk som opprinnelig ble brukt av Lervig aktiebryggeri, og lokaler like ved Sofienbergparken bare noen minutters gange fra puben, fikk Grünerløkka endelig sitt eget håndtverksbryggeri. Selve bryggverket er et 1000 liters bryggeri, og bryggmester Mike Murphy fra Lervig var også med på å sette opp bryggverket i lokalene på Grünerløkka. Det er totalt 8 gjæringstanker i bryggeriet, der fem av dem rommer 4000 liter, og de resterende tre rommer 2000 liter. Det er i tillegg en bright tank som benyttes når det brygges på de tre minste gjæringstankene.  Her kjøles og karboneres ølet før det tappes på flasker eller fat. For å fylle opp de største gjæringstankene brygges det to runder av samme ølet. Det brygges alltid doble batcher, slik at en bryggedag varer i ca 10 timer. Da er det nok øl til å fylle opp en liten tank.

All «masken», dvs kornrestene fra bryggingen, blir hentet av lokale bønder og ender opp som dyrefòr. Slik får vi utnyttet alle råvarene optimalt, og ingenting går til spille.

kKjetil Johnsen er daglig leder og bryggerimester. Med en leken tilnærming til ølbrygging brygges det gjerne utradisjonelle øl, samtidig som enkelte av de mest solgte variantene er stilrene øl som brygges oftest. Det er Kjetil sine oppskrifter som brygges, og med en lang erfaring innen serveringsbransjen er det på bryggeriet han trives best.

 

aAdrian Watten Aarnæs har jobbet i bryggeriet siden oppstart, og har en lang fartstid i ølbransjen. I tillegg til å brygge øl er Adrian den som har  mest teknisk innsikt. Når noe går skeis eller det skummer i kranene er det ofte Adrian som ordner opp.

 

iInga Greve jobber som brygger og som bartender på puben. Inga har utdannelse innen øl og brygging, og er i tillegg sertifisert ølservitør. Med erfaring som kursholder for ølakademiet har Inga solid erfaring og ulike tilnærminger til øl.